prezentul
Din suflet

Prezentul inseamna acum. Lasa grija pe ziua de maine

Prezentul inseamna acum, chiar in clipa in care citesti. Nu lasa mintea sa fie cuprinsa de grija trecutului sau de cea a viitorului incat sa uiti ca totul se intampla de fapt in prezent. Lasa grija pe ziua de maine, bucura-te de momentele acum, aici si viata va incepe sa capete o alta forma.

Prezentul ne este mereu alaturi, ne este ca cel mai bun prieten care se afla langa noi clipa de clipa la bine si la rau dar pentru ca ne este mereu alaturi, noi nu mai stim sa ii fim recunoscatori si il ignoram. Preferam sa ne uitam dupa o zi de ieri sau dupa una de maine chiar daca ieri sau maine sunt doar lucruri in imaginatia noastra care inca nu exista.

Tu esti prezentul, acum, aici

Cand uitam de prezent, uitam practic de noi. Si in aceasta clipa in care citesti se intampla o gramada de lucruri in interiorul tau si in exteriorul tau. Inima iti bate cu putere, acest muschi fara de care nu putem trai. Ii simti bataile? Inchide ochii, pune mana pe ea si ascult-o. Ea bate numai pentru tine. Iubeste-o! Creierul, vasele de sange, pielea care respira. Toate se intampla acum.

Respiratia, esti constient(a) de ea? Ia fii putin atent(a) la ea. Prezentul spune sa fii atent(a) la acum. Inspiri si expiri viata. Unde esti acum? Ce se afla in jurul tau? Ai observat? Esti acasa, in pat la tv, esti in parc, in aer liber? Vezi cerul, simti mirosul florilor? Auzi greierii sau masinile care trec pe strada? Oamenii care vin si pleaca? Soarele care straluceste sau luna care este pe cer? Vezi stelele sau norii? Pasarile ce zboara? Ce vezi, simti, mirosi, auzi, gusti in clipa aceasta?

Viitorul ca proiectie, prezentul ca impamantare

prezentul

Normal ca este foarte bine sa proiectezi lucruri catre viitor, lucruri pe care ti le doresti sa le faci (aici este o intreaga alta discutie pe care o voi aborda intr-un viitor articol). Lucruri zilnice pe care trebuie sa le duci la bun sfarsit. Sunt necesare dar separat de ele, nu uita unde te afli acum.

Cu totii avem griji, lucruri de rezolvat, probleme carora nu stim cum le vom da de cap zilele viitoare. Dar tot traind in trecut, cu gandul la ceea ce ai facut ieri si n-ar fi trebuit sa faci sau din n-ai facut si ar fi trebuit sa faci, sau grija exacerbata pentru cum te vei descurca cu „x” lucru maine, peste o saptamana sau chiar o luna..Woww!!! Deja mintea este ca un vartej, un uragan si inima incepe sa bata, anxietatea sa apara…STOP! TRAIESTE ACUM, AICI! Daca te ingrijorezi atat de mult pentru toate eceste lucruri ce rezolvi? Te vei simti mai bine? Care este scopul? Unul distructiv.

Odata ce invatam sa traim mai mult in prezent, temerile, anxietatile vor incepe sa se diminueze pentru ca multe dintre ele sunt doar inchipuiri sau exagerari ale mintii noastre care nu stie cum sa gestioneze unele frici.

Cu cat vei intelege mai mult ideea de prezent, vei incepe sa iti gasesti echilibrul si lucrurile din viata ta vor intra pe un drum mult mai bun tie. Usile ti se vor deschide altfel pentru ca tu vei avea acea stare de beatitudine in care nu te vor mai interesa scenariile pe care mintea ta le creeaza.

Si daca in prezent, esti nervos(a), suparat(a), trista(a), analizeaza-ti starea ca un observator. Uita-te la ea. Intreaba-te de ce te simti asa? Care este motivul? Mergi pe firul intrebarii. Asculta-ti bataile inimii, respiratia. Inchide ochii si asculta linistea. Asta esti tu cu adevarat. Iar daca emotiile negative insista sa apara, accepta-le ca fiind prezente acum dar nu ca fiind parte din tine. Accepta ca ACUM esti supart(a) sau nervoasa sau vulnerabil(a). Lasa sa treaca precum norii pe cer.  Tu nu esti toate acele emotii, ele doar trec in prezent pe cerul vietii tale.

Fa acest exercitiu cat mai des. Adopta-l ca stil de viata si vei vedea cum tu, in interiroul tau vei deveni ceea ce esti cu adevarat. Ce? Fa acest exercitiu cat mai des si iti vei da signur(a) seama de raspuns.

Namaste

Ma mai poti gasi si pe facebook aici

De asemenea mai poti citi si Pietrele semipretioase te pot scapa de frici si elibera de dureri

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *