Hristos
Din suflet,  Reiki

Simbolul nasterii lui Hristos in traditia initiatica

„Inainte de a fi un eveniment istoric, nasterea lui Hristos este un eveniment cosmic: este intaia manifestare a vietii in natura. Apoi, este un eveniment mistic, adica Hristos trebuie sa se nasca in fiecare suflet uman ca principiu de lumina si de iubire divina. Aceasta este nasterea lui Iisus. Atat timp cat omul nu poseda lumina si iubirea, Pruncul Iisus nu se poate naste in el. El il poate sarbatori, il poate astepta dar nu va primi niciodata nimic.”

„Iisus s-a nascut acum doua mii de ani si in amintirea acestui eveniment mergem la biserica, cantam pentru ca Iisus sa ne salveze si fiindca suntem salvati, putem sa continuam sa pacatuim, sa bem si sa mancam si sa fim vesnic linistiti. Iata cum inteleg oamenii nasterea lui Iisus. Dar foarte putini dintre ei se gandesc sa lucreze, sa studieze, sa se straduiasca pentru ca Iisus sa se nasca interior in fiecare suflet, in fiecare spirit.

Pentru cativa Hristos s-a nascut deja, pentru unii se va naste curand, iar pentru altii din nefericire se va naste peste cateva secole. Iata de ce este important sa ne pregatim cu mult timp inainte pentru aceasta sarbatoare a Craciunului, pentru a ii intelege semniticatia.

Maria si Iosif predestinati pentru a fi parintii lui Hristos

Daca Maria si Iosif au fost alesi sa fie parintii lui Iisus inseamna ca erau deja pregatiti din vietile lor anterioare. Duhul Sfant avea nevoie de o femeie pura, pentru a isi crea un corp in pantecele ei. Astfel trebuie sa intelegem virginitatea Mariei mai mult decat o calitate fizica. Cate femei sun virgine in exterior, dar in interior sunt mai rau decat niste prostituate. Sufletul Mariei ii era cu adevarat pur.

Pentru ca pruncul Iisus sa se nasca, este nevoie de un tata si de o mama. Tatal, Iosif este intelectul, spiritul omului. Mama, Maria este este inima, sufletul. Cand inima si sufletul sunt purificate, atunci copilul se naste: dar el nu se naste din intelect si din spirit, el se naste din Spiritul Universal care nu este altceva decat Duhul Stant sub forma focului, a iubirii divine, o flacara pura care vine sa fecundeze sufletul si inima fiintei umane. Sufletul si inima reprezinta principiul feminin iar intelectul si spiritul reprezinta principiul masculin care pregateste conditiile pentru care Duhul Sfant, sa ia in posesie sufletul, pe Maria. Atunci se naste pruncul Hristos.

Hristos

Ce inseamna nasterea lui Hristos intr-o iesle

Ce inseamna nasterea lui Iisus intr-o iesle, intre un magar si un bou?  Dar Magii? Atunci cand Maria si Iosif au cautat gazduire, nu au gasit niciun loc, adica oamenii sunt preocupati sa manance, sa bea, sa se distreze, nu au loc niciodata pentru Initiatul care l-a primit pe Prunc. Dar iata ca exista un grajd, cu ieslea care este in primul rand un simbol al saraciei, al dificultatilor conditiilor exterioare. Da, pentru ca omul locuit de spirit, va fi mereu asa: oamenii nu il vor aprecia, nu il vor primi. Dar datorita luminii pe care o proiecteaza desupra ieslei, altii il vor vedea de departe si vor veni sa il viziteze.

Aceasta lumina reprezinta steaua in cinci colturi. Ea straluceste deasupra capului tuturor Initiatilor al caror principiu feminin, adica sufletul si inima, a adus pe lume pe Pruncul Iisus conceput de Duhul Sfant. Aceasta lumina, aceasta stea care stralucea desupra grajdului inseamna ca, din fiecare Initiat care poseda in sinea sa pe Hristos Viu, iese mereu o lumina care usureaza, hraneste, vindeca, purifica. Intr-o zi aceasta lumina este vazuta de departe de altii si ei simt ca ceva special se manifesta in acea fiinta. Ceea ce se manifesta cu adevarat este Hristos.

Cei trei magi aduc aur, tamie si mir, fiecare dintre aceste cadouri era simbolic. Aurul inseamna ca Iisus era rege: culoarea galben este culoarea intelepciunii a carei stralucire lumineaza desupra capului Initiatilor, ca o coroana de lumina (ceea ce vedeti pictate pe icoane, de jurul imprejurul capului sfiintilor). Tamaia inseamna ca el era preot: tamaia reprezinta domeniul religiei, adica al inimii si iubirii. Iar mirul este simbolul nemuririi: mirul era folosit la imbalsamarea corpurilor si la prevenirea descompunerii lor. Magii au adus deci cadouri care au o legatura cu cele trei domenii ale gandului, sentimentului si corpului fizic.

Grajdul reprezinta deci corpul fizic. Boul, in Egipt era era simbolul fertilitatii si al fecunditatii. Magarul reprezinta personalitatea, adica natura inferioara a omului. Atunci cand omul incepe sa lucreze pentru a se perfectiona, el intra in conflict cu fortele personalitatii si senzualitatii sale. Initiatul este acela care a reusit sa stapaneasca aceste doua forte punandu-le in slujba sa. Asta inseamna ca toti cei care il poseda pe Hristos in ei insisi vor fi slujiti de personalitatea si senzualitatea lor, acestea fiind niste forte utile daca le putem inhama la munca.

Pastrati deci aceasta imagine a ieslei cu Iosif, Maria intre un bou si magar si acea stea care straluceste deasupra grajdului. Acum ii veti intelege mai bine sensul. La fel cum nasterea unui copil contine intreaga speranta a vietii, nasterea lui Hristos in fiecare an constituie speranta ca Dumnezeu nu i-a parasit pe oameni. Dumnezeu le da sanse sa avanseze. El acorda mereu credit, trimitan-du-le meru un Salvator, pe Hristos. Ceea ce este rau este sa va descurajati si sa renuntati sa faceti eforturi ca sa evoluati.

Voi sunteti niste discipoli si trebuie sa lucrati pentry a face ca Pruncul Iisus sa se nasca in voi. Pentru moment ii pregatiti conditile.” Omraam Mikhael Aivanhov – Craciunul si Pastele in traditia initiatica.

Va recomand cartea si va doresc ca in fiecare zi sa mai saditi cate o samanta pentru nastrea lui Hristos in voi.

Ma puteti gasi pe facebook aici si pe instagram aici

Mai puteti citi si Bradul, sarbatorile si puterea energetica a acestora

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *